You are what you choose

“You are what you choose, don’t be a boring drink” 

Bovenstaande quote is de afsluitende tekst van de stoere man met baard die een interventie pleegt op de arme drommel die op iedere vraag een antwoord geeft van de strekking: “Doe maar een drankje” Grappige reclame met een pijnlijke kern van waarheid. Want bewuste keuzes maken blijkt niet voor iedereen even vanzelfsprekend.

Op welke basis hak jij je knopen door?

De laatste tijd ontmoet ik best veel mensen die een studie hebben gedaan omdat het zo liep, omdat vrienden dat deden, ze gingen op voetbal want het hele dorp voetbalde en ze zijn getrouwd want ach ze waren al een flinke tijd samen. Holy shit Nederland anno 2019, wat is dit?

“Als je geen plan maakt voor jezelf wordt je onderdeel van andermans plan”  -Remco Claassen-

Het gaat me hier niet om deze mensen te kakken te zetten, maar meer om het belang van keuzes maken uit te lichten. Want wanneer jij bewust kiest dan is de kans vele malen groter dat je iets doet dat bij jou past, ongeacht of dat over een levenswijze of een carrière  gaat- Tevens is er ook maar één iemand verantwoordelijk voor die keuze, namelijk jij.

Andersom is namelijk ook waar, als je telkens besluit de keuze niet te maken en die aan het toeval overlaat dan is dat nog steeds jouw verantwoordelijkheid… Welke verantwoordelijkheid wil je liever? Die waar jij de richting bepaalt of die waar jouw richting wordt bepaald. Hiermee wil ik niet zeggen dat het leven maakbaar is, maar stuurbaar wel degelijk, wie heeft jouw stuur in handen?

Leer de juiste vragen te stellen

Keuzes maken en vervolgens de focus houden op de gemaakte keuze zijn kunsten op zich en beiden worden ze verdomd weinig aangeleerd in ons onderwijs. Hoe moeten we het dan leren? Door jezelf de juiste vragen te stellen en door te doen. Dit geldt eigenlijk voor alle belangrijke dingen in het leven. Een valkuil in dit hele verhaal is dat als jij altijd hebt gekozen voor “doe maar een kapseltje” dat je helemaal niet getraind bent in het maken van keuzes en dan ligt de weg van de minste weerstand voor de hand.

Op basis waarvan hak je dan knopen door? Langs welke meetlat worden de opties gelegd? Ongeacht over welke termijn het gaat, de meetlat zou altijd moeten zijn: jouw kernwaarden en leefregels. Hiermee geef je richting aan beslissingen en dus richting aan je leven. Het is eigenlijk vreemd dat ieder bedrijf een visie document heeft maar de meeste mensen nog steeds terugvallen op hun mening, of erger, op de waan van de dag om een beslissing te nemen. Gelukkig beginnen steeds meer mensen te beseffen dat ze wel sturing kunnen geven maar dat dat vaak betekent  dat de weerstand even opgezocht moet worden.  

Liefde of angst?

Inmiddels weten we ook dat ons oerbrein liever conflict vermijdend is dan dat het de confrontatie aan gaat, maar hoe meer we conflicten vermijden des te groter de kans dat we keuzes gaan maken vanuit angst in plaats van vanuit liefde. Welke keuzes maak jij en wat ligt eraan ten grondslag? En beantwoord voor jezelf eens de volgende vraag: Wat zijn jouw kernwaarden en leefregels? Dit en veel,, heel veel, meer tijdens mijn training op de workation in Marrakech. Hak die knoop door want moeilijke knopen doorhakken maakt je leven namelijk makkelijker.